Onlangs heb ik jullie gevraagd over welk onderwerp jullie graag iets willen lezen en daaruit kwam kwetsbaarheid vaak naar voren. Ik vind dit dus echt een supermooi onderwerp en de afgelopen 1,5 jaar heb ik hier zelf ook enorm veel over geleerd, over wat het doet wanneer je je juist wel kwetsbaar opstelt. In het begin is het super eng, echter word je er uiteindelijk alleen maar rijker van. Je leert namelijk. En je leert veel. Het is een lang verhaal geworden, maar zeker het lezen waard! So sit back and learn 😉

Waar we allemaal naar verlangen, is liefde en verbondenheid en kwetsbaarheid is daar de fundering voor. Alle emoties en gevoelens die we hebben, kwetsbaarheid is de spil. Als we voelen, zijn we kwetsbaar.

Kwetsbaarheid is jezelf emotioneel blootgeven. En eerlijk, dat is dood- en doodeng, want bij dat blootgeven, komen weer gevoelens van onzekerheid, schaamte en angst om de hoek kijken en dat ervaren we liever niet. En dus stellen we ons maar niet kwetsbaar op. Echter wanneer we proberen die kwetsbaarheid te ontlopen, verliezen we onszelf. Hoe meer jij jezelf afschermt van jouw kwetsbaarheid, hoe meer je vanuit angst gaat leven en hoe verder je verwijderd raakt van die verbondenheid. Wil je verbondenheid? Dan is het belangrijk dat jij jouw kwetsbaarheid erkent, omarmt en ook durft te tonen. Zonder kwetsbaarheid is echte verbondenheid simpelweg onmogelijk.

Wat ik overigens een hele mooie omschrijving van verbondenheid vind, is dat verbondenheid de energie is die ontstaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Wanneer ze zonder te oordelen en beoordeeld te worden, kunnen geven en ontvangen, kunnen luisteren met een open hart en een open mind.

Helaas wordt kwetsbaarheid vooral geassocieerd met negatieve emoties (denk aan verdriet, schaamte, angst) en wordt het daardoor als zwakte gezien. En dat terwijl het tonen van kwetsbaarheid juist zo ontzettend veel lef laat zien! Want hoe moeilijk is het om jouw emotioneel blote ikkie te laten zien?! Het is juist ontzettend knap wanneer jij je kwetsbaar durft op te stellen!

We zijn maar al te goed geworden in het afschermen van onszelf tegen die kwetsbaarheid. We hebben voor onszelf een soort afweermechanisme ontwikkeld om ons maar niet kwetsbaar te hoeven opstellen.

Een goed voorbeeld daarvan is perfectionisme. Je bent vooral op zoek naar goedkeuring en alles wat je doet, doe je eigenlijk om goedkeuring van een ander te krijgen. Je wil schaamte voorkomen door alles maar perfect te willen doen. Want tja, als je altijd alles perfect doet, hoef je je ook nergens voor te schamen toch? Helaas, grote teleurstelling hier voor je….juist dat perfectionisme maakt je ontzettend kwetsbaar voor schaamte, want als iets niet perfect lukt, vind jij jezelf niet goed genoeg en dat is, in jouw ogen, vervolgens weer iets om je voor te schamen en zo blijf je met zelfverwijten smijten. Je haalt jezelf hiermee omlaag.

In plaats van je druk te maken om wat een ander van jou denkt, kun je beter werken aan het ‘genoeg’ vinden van jezelf. Je bent namelijk genoeg, je ‘bent’ en dat is al voldoende. Accepteer wie je bent, omarm jouw tekortkomingen, jouw levensverhaal met alle miserabele momenten daarin en ben lief voor jezelf. En vooral….zie jouw eigenwaarde in. Ik kan dat niet vaak genoeg benoemen. Weet van jezelf wat jij waard bent. Perfect zijn en waardevol zijn, zijn twee totaal verschillende dingen.

Een ander goed voorbeeld is dat we geluk niet vertrouwen. Je kent ‘m wel….de “It’s to good to be true”-gedachte. Doorgaans voelen we ons het meest kwetsbaar tijdens de meest gelukkige momenten in ons leven. Denk aan verliefd zijn, maar tegelijkertijd ook bang om die liefde te verliezen. Genezing van een ziekte, maar ook bang zijn dat het terugkomt. De geboorte van een kind, maar ook bang zijn dat jouw kind iets overkomt.

Een duidelijk verband tussen kwetsbaarheid en geluk dus. We proberen kwetsbaarheid voor te zijn, omdat we niet verrast willen worden door pijnlijke gevoelens. We doen daarom in gedachten maar alvast of het meest verschrikkelijke kan gebeuren. Je denkt wellicht dat dit je kan helpen om dingen beter te kunnen handelen, mochten ze gebeuren, echter is niets minder waar. Je kunt je niet voorbereiden op pijnlijke gevoelens, sterker nog, met deze aanpak doe jij jezelf enorm tekort. Wanneer jij zo druk bezig bent met het afschermen van die kwetsbaarheid, loop je het echte geluk mis, omdat je er nooit echt volledig van kunt genieten. Geluk is niet voortdurend aanwezig, het is geen constante factor, het zijn gewoon simpele momenten in jouw leven. En je loopt die momenten mis wanneer je alleen maar bezig bent met dingen waarvan je niet weet of ze ooit gaan komen. Ben dus vooral dankbaar voor dat wat je hebt en geniet daar intens van! Sta open voor geluk!

En dan het laatste voorbeeld, eentje waar ik mezelf ook vaak schuldig aan heb gemaakt, zelfverdoving. Nu klinkt dat heel heftig en eigenlijk is het dat ook. We zoeken allerlei manieren om moeilijke gevoelens niet te hoeven voelen, we vluchten dus. Bij het woord zelfverdoving denk je wellicht direct aan drank- en drugsgebruik. Dat deed ik in ieder geval wel en dacht “oh mooi, niet van toepassing op mij”. Maar helaas, ook veel werken, sporten, internetten, op de telefoon spelletjes spelen, altijd maar bezig willen zijn, altijd maar mensen om je heen willen hebben of grijpen naar eten….het valt allemaal onder zelfverdoving.

De belangrijkste redenen voor die zelfverdoving is een combinatie van schaamte, spanningen en een gebrek aan verbondenheid. En ook met zelfverdoving doe je jezelf (en een ander) tekort. Net zoals plaatselijk vet verbranden niet mogelijk is, is selectief emoties uitschakelen ook niet mogelijk. Verdoof je de moeilijke emoties, verdoof je ook de fijne emoties en zo loop je dus juist die mooie ervaringen van liefde, geluk en verbondenheid mis.

In plaats van die emoties te verdoven, kun je beter die emoties onderzoeken en de gedachten veranderen. Je kunt je dus afvragen hoe je zo snel mogelijk van bepaalde gevoelens afkomt, maar je kunt je ook afvragen wat voor gevoelens het nu eigenlijk zijn en waar ze vandaan komen.

Leer om jouw gevoelens écht te voelen en pas op voor verdovingsgedrag, het maakt echt meer stuk dan je lief is. Leer die moeilijke emoties juist te omarmen.

Het gaat er niet zozeer om wát je doet, maar des te meer om waaróm je het doet. Met welke intentie eet je? Met welke intentie drink je? Doet die reep chocolade of die fles wijn echt iets voor jouw koppie? Lost het iets op? Brengt het je echt iets of brengt het je uiteindelijk alleen maar een nog leger gevoel?
Heb je hier moeite mee, schakel dan hulp is. Ook dat is geen teken van zwakte!

Kwetsbaarheid is niet alleen het tonen van emoties, het is ook een nieuw idee op de markt brengen, een eigen mening geven en eerlijk zijn, ook al is dat voor een ander niet altijd leuk om te horen, het is een onderneming opzetten, het is een andere sport proberen of alleen op reis gaan, het is bepaalde relaties achter je laten en ook bepaalde relaties juist aangaan. Het is jouw normen en waarden nastreven en jouw dromen achternagaan.
Kortom, het is gewoon volledig jezelf zijn.

Als ik eerder had geweten wat het betekent om jezelf kwetsbaar op te stellen, had mijn leven er nu waarschijnlijk heel anders uitgezien en had ik bepaalde dingen totaal anders aangepakt. Maar begin daar vooral niet aan, aan die gedachte. Met ‘als dannetjes’ en ‘wat alsjes’ schieten we niets op. We kunnen alleen maar leren en onszelf blijven ontwikkelen. Laat hierbij overigens wel vooropstaan dat ik mijn leven nu echt niet anders zou willen zien, juist door me zo kwetsbaar op te stellen, ben ik gekomen waar ik nu ben en daar ben ik maar wat trots op!

Waar ik mijn inspiratie vandaan haal? Lezen! Het boek “De kracht van kwetsbaarheid” van Brené Brown is bijvoorbeeld een absolute aanrader. Hierboven heb je al een goede indruk gekregen van wat je van dat boek kunt verwachten 😉 Ik dacht bij iedere pagina weer, “wauw, spijker op z’n kop” en “jeetje, wat een mooi inzicht!” en dat is precies wat ik jou ook gun! Een aardige samenvatting voor je dus, maar alsnog….lees dat boek! Er komen nog veel meer mooie onderwerpen aan bod.