Onlangs had ik een supermooi gesprek met een van mijn coachees over ondernemen. Ik zie vaak in mijn coaching dat mensen gaandeweg hun traject meer voor zichzelf gaan kiezen en ontdekken wat ze nu eigenlijk écht graag willen doen. Dat is uiteraard waar ik het voor doe, dat mensen tevreden zijn met zichzelf en daardoor hun hart en passie gaan volgen. En wanneer dat de kant van zelfstandig ondernemer worden opgaat, vind ik dat prachtig! Ik vind het heerlijk om over dit soort dingen te praten.

Ik krijg vaak de vraag hoe ik die ommezwaai heb gemaakt, hoe ik heb ontdekt waar mijn passie ligt. Maar ook vragen over hoe ik met onervarenheid om ben gegaan toen ik begon en met de hoeveelheid mensen die in mijn ogen beter zijn en meer ervaring hebben.

Ik ben van mening dat niemand beter is dan ik, maar zeker ook niet slechter. Iedereen is gelijk en iedereen doet zijn of haar best. En bovenal, iedereen is expert in zijn of haar eigen onderneming en verhaal.

Om even een stukje te citeren van een van mijn coachees (met toestemming uiteraard, waarvoor dank!):

“We gaan mij hoog in de markt positioneren. Maar dan moet je dus echt een expert zijn. Zo voel ik me niet. Ik heb ervaring en een duidelijk standpunt, een eigen verhaal, maar ik voel me nog geen absolute expert. Heb nog veel te leren. Ik vergelijk me dan met de experts en denk dan ook dat ze me niet serieus nemen of commentaar geven.”

Dit is iets wat ik vaak terug hoor komen bij mensen die een eigen onderneming willen gaan starten en daar wil ik graag even op inhaken.

Je hoeft geen expert te zijn. Bedenk je dat iedere ‘expert’ ook ooit is begonnen met niets en dat iedereen zijn of haar kennis vooral ook gaandeweg pas heeft opgedaan. En voor ervaring geldt dat al helemaal! Waar jij wel expert in bent, is in jouw eigen leven. Je hebt een duidelijk standpunt en een eigen verhaal, een eigen visie en dat maakt jou uniek. Dat is belangrijker dan een ‘expert’ zijn. Je kunt alle kennis van de wereld hebben, wanneer jij niet volledig ergens achterstaat of ergens niet volledig voor kunt gaan, wanneer die passie er niet volledig is, draag je dat ook zo over op een ander en ik denk dat daar het grootste verschil zit. Wellicht wil je het liefst alle opdrachten aanpakken, zeker in het begin, maar sta je ook overal achter? Ik denk dat het belangrijk is om jouw passie, maar vooral ook jouw talenten en niet talenten te her- en erkennen.

Zo werd ik onlangs gevraagd om running bootcamp te geven. Ik loop zelf niet hard, ik vind er geen bal aan en ben er ook niet goed in, dus kan ik het ook niet leuk overdragen op anderen, daar ben ik me heel goed van bewust en ik heb daarom vriendelijk bedankt. Ik denk dat het belangrijk is om dat soort dingen in te zien. Waar ben ik goed in? Vind ik dat ook echt leuk? En kan ik dat goed overbrengen op een ander?

Hoe denk je dat je eerder serieus genomen wordt? Wanneer je kennis deelt zonder passie of wanneer je kennis deelt mét passie?

Dan dat stukje commentaar. Ik kan je op een briefje geven dat je dat gaat krijgen, dus bereid je daar maar op voor. Zoals ik in mijn blog over kwetsbaarheid al meldde, ondernemen is ook een vorm van je kwetsbaar opstellen. Het is supereng om jouw eigen onderneming op te zetten, het is supereng om een product of een nieuwe dienst op de markt te brengen. Want jeetje, misschien kondig je dingen wel groots aan, maar wat als het dan niets gaat worden? Moet je dat dan ook weer aankondigen? Sta ik dan niet voor schut? Nee, dat doe je niet. Je mag sowieso supertrots op jezelf zijn dat je dingen überhaupt probeert! Liever een mooie les leren en een ervaring rijker zijn dan je eeuwig af blijven vragen hoe het had kunnen zijn toch?!

Waarom je die kritiek kunt verwachten? Omdat kritiek die kwetsbaarheid op afstand houdt, maar ook iemand die zich wel kwetsbaar opstelt, pijn kan doen. Kritiek is vooral lekker makkelijk om jouw eigen kwetsbaarheid maar niet onder ogen te hoeven komen. Daardoor is het makkelijker om anderen aan te vallen dan te zien dat iemand lef toont door zich kwetsbaar op te stellen, terwijl we daar zelf moeite mee hebben. Kritiek is niet als feedback bedoeld, maar als afkraken, persoonlijke aanvallen en ongefundeerde opmerkingen over onze motieven en bedoelingen en komt voort uit eigen onzekerheid, schaamte, onkunde en afgunst.

Om nog een mooie citering erin te gooien:

“Ik besteed alleen aandacht aan kritiek van mensen die zelf ook in de arena staan. Als jij reageert, maar zo nu en dan zelf ook een tik op de neus krijgt, en als jij je ook afvraagt hoe je kunt blijven openstaan voor kritiek zonder murw te worden van alle negatieve opmerkingen, dan ben ik meer geneigd aandacht te besteden aan jouw gedachten over mijn werk. Als jij daarentegen niet oprecht iets bijdraagt, ben ik totaal niet in jouw opmerkingen geïnteresseerd.” (Brené Brown)

Deze strategie past zij toe om om te kunnen gaan met kritiek, wanneer ze zich aangevallen of gekwetst voelt. Een mooie strategie die ikzelf ook toepas. Blijf vooral bij jezelf en blijf jouw eigen hart en passie volgen. Ondernemen is leuk, maar is soms ook keihard.

De kunst is om ongefundeerde kritiek te onderscheiden van constructieve kritiek. Luister vooral niet naar dat eerste, maar richt je op dat laatste, de constructieve kritiek, want hoe niet leuk die soms ook is, je kunt daar wel ook veel van leren. Negeer de negatievelingen en de energieslurpers, want die energie ga je juist zo hard nodig hebben.

Stel een goed plan op, ga daar stapsgewijs mee aan de slag en wil vooral niet alles tegelijk doen. Kleine stapjes zijn ook stapjes 😉 Denk vooruit, plan vooruit, ga met jouw talenten aan de slag en als je ergens niet zeker over bent, schakel hulp in.

Ken jezelf en kijk eerlijk naar jezelf om te weten of je het in je hebt om ondernemer te worden. Ben je gedreven? Ben je zelfverzekerd? Ben je bereid om hard te werken? Kun je het opbrengen om door te blijven gaan, mocht het wat langer duren voordat je voldoende klanten hebt? Heb je voldoende kennis in alles wat erbij komt kijken (boekhouding, administratie, verzekeringen, etc.) of heb je daar wellicht wat hulp bij nodig? Ben je flexibel genoeg om van jouw oorspronkelijke plan af te wijken wanneer blijkt dat een andere aanpak nodig is?

Ondernemen is fun, ondernemen is lastig en soms zit je echt met jouw handen in het haar. Ondernemen is onzeker, ondernemen is vrijheid. Ondernemen is lef tonen, risico’s nemen, soms eenzaam, hard werken (wel op tijden die je zelf wil ;)), keihard op je bek gaan, maar ook altijd weer opstaan. Echter wanneer jij doet wat jij écht leuk vindt, is het dat allemaal waard. Verzamel de juiste mensen om je heen….mensen bij wie je informatie in kunt winnen, waarvan je kunt leren en waarmee je kunt sparren en levelen. En…..familie en vrienden. Al is het soms misschien maar een klein clubje, de juiste mensen staan altijd náást je!

Long story short…..geloof in jezelf, geloof dat jij supergoed bent in dat wat je doet en heb vertrouwen in de kennis die je al hebt en dat je met die kennis de ervaring ook gaat opdoen.