Haters, bloedzuigers, zeikers, giftige mensen…klinkt dit je positief in de oren? Vast niet. Helaas zie ik dit soort uitingen maar wat vaak voorbij komen op social media. En niet alleen bij de wat minder positief in het leven staande mensen, maar ook bij sommigen die zelfzeggend mindfull en positief in het leven staan, die een positieve vibe willen overbrengen. Zonde!

Positief willen inspireren en motiveren, vind ik supermooi, echter werkt in mijn ogen niet met dit soort woorden. Want wat met deze woorden gedaan wordt, is labelen en niet op een positieve manier. Iemand ís namelijk geen hater en iemand ís niet giftig. Gedrag kan dat wel zijn, maar het is geen staat van zíjn, daar zit een wezenlijk verschil in.

Daarnaast leg je met negatief labelen de verantwoordelijkheid voor jóuw gevoel bij een ander. En dat is simpelweg niet hoe het werkt. Je plakt iemand niet lukraak een label op. Dat label plak je op aan de hand van wat iemand zegt of doet wat iets bij jóu losmaakt. Dat maakt iemand anders geen hater, maar zegt je puur iets over jezelf en over aan welke emotie jij zélf aandacht mag geven (vaak onzekerheid). Jij bent altijd verantwoordelijk voor jouw eigen gevoel, no matter what.

Wanneer er een positief-inspireren-motiveren-leven-vanuit-liefde-handboek zou bestaan, zouden dit soort negatieve labels daar zeker niet in voorkomen. Zullen we ze dus ook gewoon niet meer gebruiken?

Ik wens je een hele liefdevolle dag toe! 💕