Wat als ze me uitlachen? Wat als ik iemand teleurstel of iemand boos op me wordt? Herkenbare gedachten?

Faalangst gaat sterk samen met de angst voor afwijzing en het onzekere stuk wat in jou leeft. Is het je weleens opgevallen dat bij (faal)angst altijd een buitenwereld is betrokken die jou ‘kan kwetsen’? Als ik zus of zo doe, dan lachen ‘ze’ me misschien uit, als ik zus of zo doe, dan stel ik ‘iemand’ misschien teleur.

Wanneer je echter verder kijkt dan die buitenwereld (dan kom je dus in jouw binnenwereld), dan kom je tot de kern. Jouw buitenwereld is namelijk de reflectie van jouw binnenwereld. Faalangst zegt je dus eigenlijk alleen maar dat jij jezelf niet goed genoeg vindt, je voelt je onzeker over jouw eigen kunnen.

Je hebt een ideaalbeeld over jezelf gecreëerd ten opzichte van die buitenwereld en je wil er alles aan doen om aan dat ideaalbeeld te voldoen. Je streeft daarmee naar kwaliteit met angst als pressiemiddel, faalangst.

Doelen nastreven, daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, echter gaat faalangst dieper dan dat en kan het ernstige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out, chronische stress, depressie, hormonale schommelingen, etc.

Kijk eens goed naar wie je werkelijk bént. Ben je gelukkig met hoe je de dingen nu doet? Ben je gelukkig wanneer je jouw ideaalbeeld probeert na te jagen of levert het je juist teleurstelling en stress op? Doe je de dingen vanuit jouw ware ik of omdat je goedkeuring hoopt te krijgen van een ander?

Ben lief voor jezelf en accepteer jezelf zoals je bent 💕