Faalangst, wat heb ik daar veel last van gehad! Gedachten als “Wat als ze me uitlachen, als ik iemand teleurstel of iemand boos op me wordt, wat als ze me niet goed of leuk genoeg vinden”, spookten voortdurend door mijn hoofd.

Afwijzing en onzekerheid

Faalangst gaat sterk samen met de angst voor afwijzing en onzekerheid. Is het je weleens opgevallen dat bij (faal)angst altijd een buitenwereld is betrokken die ‘jou kan kwetsen’? Als ik dit doe, dan lachen ‘ze’ me wellicht uit, als ik dat doe, dan stel ik ‘iemand’ wellicht teleur.

Kijk verder dan de buitenwereld

Kijk je echter verder dan die buitenwereld, dan kom je tot de kern. Jouw buitenwereld is namelijk een reflectie van jouw binnenwereld en faalangst zegt je vooral dat jij jezelf niet goed (genoeg) vindt, dat je twijfelt aan jouw kunnen. Je hebt een ideaalbeeld over jezelf gevormd jegens die buitenwereld en daar wil je perse aan voldoen, echter kan de faalangst die daarbij komt kijken ernstige gevolgen hebben. Een burn-out, depressie of chronische stress liggen zo op de loer.

Kijk eerlijk naar jezelf en wie je werkelijk bent

Kijk eens goed naar wie je werkelijk bént. Ben je gelukkig wanneer je dat ideaalbeeld najaagt of levert het je juist teleurstelling en stress op? Doe je de dingen vanuit jouw ware ik of omdat je goedkeuring hoopt te krijgen van een ander?

Ben lief voor jezelf en accepteer jezelf zoals je bent.